Ostrzałka THE EDGE pointSHARP 14-24° (RM023)
ręczna ostrzałka do noży i nożyczek
39,90 zł
do koszyka

dostępność:
dostępny, wysyłka w ciągu 2-5 dni
dostawa:
od 10 zł, darmowa od 199 zł, za GRANICĘ (do krajów UE) za 55 zł (stały koszt)
producent:
rodzina produktów :
RM023
materiał :
polimer
długość całkowita :
26,5 cm
waga produktu :
198 g
rodzaj ostrza :
gładkie
rodzaj ostrzałki :
typu V
typ materiału ściernego :
ceramika (syntetyk), węglik wolframu
Ostrzałka THE EDGE pointSHARP 14-24° (RM023) to ręczny przyrząd do ostrzenia nożyczek i wszelkiego rodzaju noży. To innowacyjny sprzęt, który przyda się każdemu, kto posiada jakiekolwiek ostrze w domu - niezależnie od tego czy nóż EDC, kuchenny albo nożyczki. Ostrzenie narzędzi ułatwia płynna regulacja kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strzeliny ostrzące.
Ostrzałka do noży pointSHARP przydatna jest w każdej kuchni dla idealnego wyprowadzenia powierzchni tnącej większości noży. Naostrzenie klingi ze stali węglowej czy stali nierdzewnej już nie jest przeszkodą.
Główne zalety:
Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.
Płynna regulacja kąta ostrzenia
Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.
The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża. Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°.
Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.
Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji
Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.
Zalecane kąty ostrzenia:
Powierzchnie ostrzące:
Ostrzałka do noży pointSHARP przydatna jest w każdej kuchni dla idealnego wyprowadzenia powierzchni tnącej większości noży. Naostrzenie klingi ze stali węglowej czy stali nierdzewnej już nie jest przeszkodą.
Główne zalety:
- płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14 - 24 °,
- możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży,
- osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek,
- 3 strefy ostrzenia,
- funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania,
- lekka wytrzymała konstrukcja,
- łatwość i komfort ostrzenia.
Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.
Płynna regulacja kąta ostrzenia
Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.
The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża. Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14 do 24°.
Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.
Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, może go jednak dostosować do własnych preferencji
Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności) niż delikatna krawędź o kącie 20°.
Zalecane kąty ostrzenia:
- 14°- 20° - noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia,
- 20 - 22° - noże edc, scyzoryki,
- 22 - 24° - duże foldery edc, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe.
Powierzchnie ostrzące:
- ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi,
- ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania,
- jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek.